Scouting doet je zorgdragen voor groot en klein

Dit blogartikel gaat over de basispijler ‘dienst’ van Scouts en Gidsen Vlaanderen, waarin de organisatie probeert duidelijk te maken dat je als scout droomt van een betere wereld door je in te zetten voor anderen en de samenleving.

Bij het horen van ‘een scout zet zich in voor de samenleving’ moet ik altijd denken aan een van mijn leiders die altijd zei ‘een scout laat de plek waar ze hebben gegeten of gespeeld altijd properder achter dan dat hij/zij ze gevonden heeft’. Dat is iets wat mij altijd is bijgebleven en ik ook vaak tegen mijn leden zei toen ikzelf leiding was. Of ze het onthouden hebben of niet, dat is een andere vraag.

Maar het thema elkaar helpen en je actief inzetten voor anderen, is vandaag de dag nog zo belangrijk. Een tijdje geleden las ik een krantenartikel waarin stond dat leiding van jeugdbeweging vaak door de leden als eerste linie voor mentale gezondheidsproblemen worden gezien. Dat is best een zware taak als leiding, maar ergens zit er wel schoonheid in, dat je zo een sterk vertrouwen kan opbouwen met je leden.

Verdere discussie over dit onderwerp kan je zien in onderstaande vlog!

https://youtu.be/5eSa55U7Up0

 

Stevige linker

Onstuimige eekhoorn

waducazu

Hi, I'm Laure a Belgian student of the OBM major at HSLU. As an ex scoutsleader I want to show that scouting is more than just having fun. You learn a lot of skills by doing, which can be used in later life and on the work floor.

View all posts by waducazu →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *